Close

Slide szöveg

Lorem ipsum

V. Turizmus Regatta

28 szept Egyéb | Hozzászólások kikapcsolva
V. Turizmus Regatta
 

2015_09_19_EpitokKupa_0836Szeptember 19-én immár ötödszörre rendezték meg a Füred Kempingben a Turizmus Regattát, mely a turizmus szakma vitorlás dzsemborija.

A hazai 8mOD flotta sorozatban harmadik alkalommal nyújtott segítséget, és ezúttal 12 hajóval állt rendelkezésre. 2013-ban szinte utolsó pillanatban ugrottunk be, és mentettük meg a szervezőket, amikor a J24-esek váratlanul lemondták a részvételt.

A versenyen hajónként 1 „profi” kormányoshoz osztottak be, hajómérettől függően, 4-5-8 fős amatőr csapatot (szállodák, utazási irodák és egyéb turisztikai cégek, szervezetek képviselői), melyek így három osztályban (idén 8mOD, NAU és Yardstick) mérettek meg.

2015_09_19_EpitokKupa_0733-1

Az időjárás csak reggel ijesztette meg a rendezőket, de a korai „tutulós” 5-6 Bft-os északi szél a 11 órai rajtra 2-3-asra gyengült, és váltakozó erővel, állandó főiránnyal egész nap fújt, a hőmérséklet nyárias volt, emellett a víz 22 C foka nem okozott volna nagy drámát, ha ember esik bele.

Tudjuk, milyen sokoldalú hajóosztály a mienk, és tudjuk, miért szeretjük: nagyhajó létére kishajós tulajdonságai élvezetessé teszik a haladást már kisebb szélben is. Emiatt volt a hamar megdőlő és elinduló hajó, a víz többi hajóhoz képesti közelsége, a hajó többiekhez viszonyított sebessége élmény még azoknak is, akik ültek már ugyan „csónakban”, de 8-asban még nem!

2015_09_19_Turizmus Regatta_0084Az izgalmas amatőr vitorlásversenyen túl, számos animációs program, változatos kísérőprogramok várták a nem csak hajózó turisztikai szakembereket. A nap végén pedig a hangulatos díjkiosztót követően élő koncert és buli zárta a programot ezúttal is.

Öröm – a bajnokság hajószámát tekintve keserédes – volt látni, hogy ennyi 8-as összegyűlt, jóllehet belátható, hogy egy bajnokságra tettre kész csapatot verbuválni sokaknak nehezebb, mint 1 fő kormányossal kihajózni. Ez a rendezvény mindenkinek jó, a versenyeken évek óta létszámhiánnyal küzdő 8-asoknak pedig újabb remek alkalom arra, hogy az összetartozás érzését megpendítse.

Jövőre ismét tervezik a szervezők a rendezést – úgy gondolom, mi is!

Benczúr Máté