Close

Slide szöveg

Lorem ipsum

MVM 8mOD Országos Bajnokság Összefoglaló

27 aug Egyéb | Hozzászólások kikapcsolva
MVM 8mOD Országos Bajnokság Összefoglaló
 

Ákos kért meg, hogy a nyertes csapat (Nekem 8) tagjaként, írjak egy beszámolót a versenyről, ahogy mi megéltük.

8modmb1Az idei bajnokság az Assoval és a Melgessel együtt került megrendezésre. Mindössze 10 hajó nevezett, ami a közös szervezésnek is köszönhető, de ettől még eléggé elszomorító. Főleg a nagy riválisok távolmaradása volt sajnálatos, nevezetesen a Déli Szélé és az Oberoné.

Mi új hajóval vágtunk neki, keveset tudtunk edzeni, ez a csapat ebben az összeállításban tulajdonképpen egyszer sem tudott vízre szállni. Szerintem ezzel nem voltunk egyedül. A bajnokság előtti héten kaptam egy telefont, hogy lenne egy új genoa, így hirtelen frissítettünk az egyébként 6 éves vitorlázaton.

A csapat a nevezésnél találkozott először, amikor kiderült, hogy vagy 3 kiloval többek vagyunk a megengedettnél. Ezt némi lemondással (no vacsi, no sör, no pálinka) és testmozgással másnapra megoldottuk.

20-án volt az első versenynap, megnyitó-kormányosi zuhogó esőben, de utána kisütött a nap, felerősödött a szél és a Sipos Péter vezette versenyrendezőség úgy döntött, kiviszi a mezőnyt. Jól döntött, három szép futamot rendeztek. Az elsőt a Weight nyerte, a másodikat mi, (amit később egy óvással elvettek így a Raiffeisen lett a befutó), a harmadikat pedig a Camelot. Akár elvették, akár nem, megéreztük, hogy simán tudunk futamot nyerni, de legalábbis az első 3 között vitorlázni. Az új genoa jól húzott, a csapat jól működött, egy hangos szó nem volt a hajóban.

8modmb3A második nap 8-12 csomó körüli forgolódó ÉNy-i szélben négy futamot is rendeztek, sajnos a szél nem mindig egyenletes feltételeket biztosított a csapatoknak, de ez a sport már csak ilyen. Itt nagyon szép vitorlázással kettőt az American Crew nyert a Viper-rel, egyet mi, egyet a Raiffeisen, aki emellett begyűjtött egy OCS-t (korai rajtot) és egy DNF-t (leszakadt a genoa felhúzója) is. Sajnos Kassai András a Camelottal nem tudott ezen a napon elindulni, így dobott 4 futamot, ez már behozhatatlan hátránynak számított a dobogóért folytatott küzdelmében. A nap végén hulla fáradtan, de örömmel konstatáltuk, hogy pontazonossággal a 2. helyen vagyunk az American Crew csapatával, de mindössze egy ponttal maradt le mögöttünk a Weight és elég közel a Raiffeisen is, de legalább versenyben vagyunk!

8modmb4A harmadik nap csak két futamot mentünk, nehogy túl gyorsan véget érjen a küzdelem. Az előző napi két második helyünk, ami centiken múlott, igazolta, hogy precízebb vitorlázással simán nyerhetünk, így is álltunk neki a harmadik napnak. Az első futamot, ha jól emlékszem végig vezetve nyertük. A másodikban a Raiffeisent próbáltuk fogni, előttünk az American Crew hajózott. Csak a második kreutz vége felé tudtunk a szélfordulókat jól kihasználva feljönni, végig tartva a Raiffeisent, így a bóját már elsőnek vettük (meglepően nagy előnnyel), ezt a befutóig már csak tartani kellett. Miután kiértünk a partra, gyors matek és rájöttünk, egy futammal és két nappal a vége előtt, hogy eldőlt, ezt a bajnokságot bizony megnyertük, az utolsó futamra ki sem kell mennünk.

Szombaton nem volt futam, vasárnap pedig jó erős szélben, öt hajó állt csak rajthoz, amit a Raiffeisen nyert az American Crew csapata előtt. Így előbbié lett az ezüst, utóbbi a bronzzal vigasztalódott.

8modmb2Nem tudom, azért látom-e ennyire rózsásan a helyzetet, mert megnyertük, de szerintem ez egy nagyon színvonalas és jól szervezett Magyar Bajnokság volt, a pályakitűzéstől az e-mail és sms kommunikáción át a party rendezvényekig. Köszönet érte az MVM-nek, a verseny rendezőknek és a szponzoroknak.

Köszönöm a csapatomnak is, hogy hittek bennem, hogy én is el tudom vezetni a hajót. :) Iminek a hihetetlen éleslátását, gyors helyzetfelismerését és kitartását, hogy néhány reménytelennek tűnő helyzetből is képes volt kihozni a maximumot. A három fiúnak, hogy végig küzdöttek és minden úgy működött, mint egy svájci órában. Jenei Andrisnak pedig külön a gyönyörű „csomagolást”, ami hozzájárult a csapategységhez. Ja, és köszönjük Fortuna Istenasszonynak, hogy ennyi év után, az idén Minket választott. :)

Erdős Bálint
Nekem 8 sailing team

A végeredmény:
1. Nekem 8 /TVSK: Erdõs Bálint, ifj. Scholtz Imre, Jenei András, Zámbor András, Szemesi Árpád
2. Raiffeisen /SVE: Pfeningberger AndrásCzeizel Balázs, Ziegler János, Hajtó Gábor, Szépfy Márton
3. American Crew / BYC: Oroszlán Péter, Oroszlán Gábor, Solymos Dóra, Boér Máté, Varga Zsolt
4. Weight /TVSK: Gyenes Ákos, Benczúr Máté, Fraknói András, SármásyMárton
5. Camelot / 8mOD VSE: Kassai András, Matolcsy Miklós, Molnár Tamás, Vincze Zoltán, Gábor József
6. Montana / SzVE: Dr. Keszthelyi Gábor, Dr. Nyárády Zoltán, Kusztor Dávid, Dr. Szilágyi János,Szilágyi Botond, Tartalék: Szabolcs Bence

További eredmények